Žene protiv mirenja s Ivkošićem

Večernji list, četvrtak, 17. lipnja 1999.


ODGOĐENJA GLAVNA RASPRAVA U SLUČAJU PRIVATNE TUŽBE ČETRNAEST ŽENA PROTIV MILANA IVKOŠIĆA


ŽENE NE ŽELE MIRENJE S IVKOŠIĆEM

Opisujući aktivnosti ženskih udruga i njihove članice, kolumnist je štoviše ustvrdio da je riječ o „manje-više Hrvaticama iz jugoudbaških, jugomilicijskih i jugooficirskih političko-obiteljskih miljea“ koje se uglavnom zauzimaju za ne-Hrvatice

S. Srdoč

ZAGREB- Milan Ivkošić, kolumnist „Večernjeg lista“ kojeg je čak četrnaest aktiviskinja nevladinih ženskih udruga optužio da je počinio kaznena djela protiv njihove časti i ugleda, izbjegao je glavnu raspravu na jučerašnjem ročištu u zagrebačkom Općinskom sudu zbog izostanka njegovih odvjetnika. Marijan i Ana Šakić, Ivkošićevi branitelji, u utorak su se, naime, opravdali smrtnim slučajem u obitelji.
- Predlažem da se bez mojih branitelja ništa ne radi, ukoliko su oni potrebni – sugerirao je Milan Ivkošić. Sudac Zdravko Majerović raspravu je odgodio za 16. rujna, najavljujući da će se tužba smatrati povučenom ukoliko tužiteljice ne opravdaju svoj eventualni nedolazak na najavljeno ročište. Ukoliko neopravdano izostane Ivkošić, poručio je sudac, dovest će ga policija.
Povod kolektivnoj privatnoj tužbi za klevetu i uvredu bila je, podsjetimo, Ivkošićeva kolumna „Rodoljubna zanovijetanja“objavljena u lipnju prošle godine pod naslovom „One“. Ivkošić se tom prilikom osvrnuo na izjave koordinatorice Centra za žene žrtve rata Rade Borić o nasilju nad ženama u „Press klubu“, konstatirajući da ona „zapravo neskriveno branila poziciju velikosrpskog fašizma“.

Opisujući aktivnosti ženskih udruga i njihove članice, kolumnist je štoviše ustvrdio da je riječ o „manje-više Hrvaticama iz jugoudbaških, jugomilicijskih i jugooficirskih političko-obiteljskih miljea“ koje se uglavnom zauzimaju za ne-Hrvatice, dok je svjetonazor onih najgrlatijih – sušta suprotnost poželjnoj hrvatskoj obitelji. Osim što su, naime, mnoge od njih u braku bez djece, ili starije, a neudane, neke od žena koje se bore za nezavisno odlučivanje o svom tijelu i rađanju djece te relacije niti nemaju jer su, dijagnosticira Ivkošić, lezbijke. Njihove su udruge u prvom redu „jugopolitičke“, a svojim djelovanjem izražavaju zapravo „degenerativni stupanj na kojem im je propala država, velikosrpska Jugoslavija, za kojom žale“. Riječju, anti-žene koje se bore za žene, zaključuje Ivkošić.
U ženskom okruženju, kolumnist je pak tijekom ročišta bio neočekivano samozatajan. U zapisniku je, na prijedlog odvjetnice Gordane Lukač-Koritnik, inače uvedeno da niti jedna tužiteljica nije spremna na mirno rješenje postupka.

Ivkošić na Europskom sudu za ljudska prava?
 
Ovakvim tekstom vrijeđaju se žene u ženskim udrugama, ali se diskriminiranom može osjećati i svaka žena pojedinačno. Cijela priča zanima nas kao politička:očekivali smo da će reagirati državni odvjetnik po službenoj dužnosti, ali kako on to nije učinio pokrenuli smo mehanizam privatne tužbe. A s obzirom na to da je Ustav zabranjuje nacionalizam, rasnu i spolnu diskriminaciju, spremne smo podnijeti tužbu i Europskom sudu za ljudska prava – izjavila je Rada Borić, žaleći što je glavna rasprava prolongirana. Razočaranje dijele i ostale tužiteljice: Biljana Kašić, Slavica Kušić, Maja Mamula, Biserka Momčinović, Sniježana Matejčić, Ljubica Matijević-Vrsaljko, Nela Pamuković, Nataša Lalić, Jagoda Miligrad-Šmid, Tanja Uroda i Bojana Genov.