Odgovor Veri Babić

CENTAR ZA ŽENE ŽRTVE RATA 

RADNIČKI DOL 20, 10 000 ZAGREB
Tel/fax 48 23 258


 

POVERENSTVO VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA PITANJA JEDNAKOSTI

n/r cij. Gđe Vere Babić
Prisavlje 14, 10 000 Zagreb


 

Poštovana gospođo Babić,

Zahvaljujemo na Vašem odgovoru povodom našeg dopisa od 21. siječnja 1999. g., te Vam ponovno javljamo, obzirom da nam se čini kako nismo bile dovoljno jasne u našem zahtjevu.
Tražeći od Povjerenstva za pitanja jednakosti da reagira na spomenuti članak gospodina Ivkošića (objavljen u „Večernjem listu“ od 14.06.1998.g.), nismo imale na umu reakciju kakvu vi spominjete. Naime, Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva i same smo uputile dopis, kao što su to učinile i mnoge druge nevladine organizacije iz zemlje i inozemstva, te su se oni povodom toga vrlo brzo izjasnili 8“Večernji list“ od 15.07.1998.g.).

Od Povjerenstva, koje u samom svom imenu nosi pojam kojem i mi kao organizacija težimo, vjerujemo da je opravdano očekivati nešto snažniju i javnosti pristupačniju reakciju, tj. da se javno oglasi o slučajevima kada netko, kao što je to Hrvatsko novinarsko društvo ocijenilo, „demonstrira govor mržnje i iskazuje i zagovara nesnošljivost unutar hrvatskog društva“, u ovom slučaju mržnju i nesnošljivost prema ženama.

U svakom slučaju procijenjujemo da navedeni autor i njegov članak zaslužuju javnu osudu od strane institucije u kojoj građanke Hrvatske trebaju imati povjerenje da će opravdati svrhu imenovanja u svom nazivu.

Stoga ponovno apeliramo na Povjerenstvo, da svoj stav iznese na način na koji će biti dostupan široj javnosti, te Vas ljubazno molimo da nas o tome pismeno izvjestite.

Za CZŽR i AŽKZ

Neva Tolle

Slavica Kušić

U Zagrebu, 10.02.1999.g.